5 tévhit a kávékról

„Ez a kávé biztos erős, nézd milyen fekete!” – hangzik el gyakran, de a valóság ennél kicsit árnyaltabb (vagy épp ellenkezőleg: világosabb). A kávé világában rengeteg olyan mítosz él, amit régóta ismételgetünk, de nem biztos, hogy igazak. Most rendet teszünk a csészében!


1. tévhit: A sötétebb pörkölés erősebb

Ez az egyik legelterjedtebb tévhit. A logika mögötte egyszerű: minél sötétebb a kávé, annál „erősebb”, azaz koffeindúsabb, igaz?

Valójában: A világosabb pörkölésű kávéban általában több koffein marad, mint a sötétben. A hosszabb pörkölés ugyanis nemcsak az ízeket, hanem a koffeint is részben lebontja. Az erősebb íz tehát nem egyenlő az erősebb hatással.

Érdekesség: Ha reggel ébresztő löket kell, paradox módon egy világos pörkölésű kávé lehet a jobb választás.


2. tévhit: Az instant kávé nem is igazi kávé

Az instant kávé valóban nem gourmet élmény, de valódi kávéból készül. Főzetet porítanak vagy fagyasztanak vissza, szóval kémiailag nincs csalás, csak sokszor a minőség és az élmény az, ami kompromisszumot kíván.


3. tévhit: A hosszabb főzési idő erősebb kávét jelent

Nem feltétlenül. A túl hosszú főzési idő (például French Press-ben vagy kotyogósban) túloldott, kesernyés, túlfőtt kávét eredményezhet, de ez nem jelent magasabb koffeintartalmat – csak rosszabb ízt.


4. tévhit: A koffeinmentes kávé teljesen koffeinmentes

A „koffeinmentes” kávé nem 0% koffein. Egy csésze koffeinmentes kávéban még mindig lehet 1–5 mg koffein, tehát ha valaki érzékeny rá, ezt is érdemes figyelembe venni.


5. tévhit: A presszókávé a legerősebb koffeintartalmú

Csészealapú összehasonlításban talán, de ha térfogatra vetítjük (pl. 100 ml), akkor a filterkávék vagy cold brew-k simán lehagyják az eszpresszót. A rövid főzési idő ugyanis kevesebb koffeint old ki, mint a hosszabb áztatásos módszerek.


A kávéval kapcsolatos „tudásunk” gyakran inkább hagyományokon és megszokásokon alapul, mint valós tényeken. Érdemes kísérletezni, kérdezni és nyitottan állni az ízekhez, pörkölésekhez, fajtákhoz. Mert a jó kávé nem attól jó, mert erős, hanem mert ízlik.

Image by freepik